Bijna 70 procent Nederlanders weet onvoldoende van darmkanker

Bijna 70 procent Nederlanders weet onvoldoende van darmkanker

In Nederland krijgen dagelijks 38 mensen darmkanker, daarmee is het één van de meest voorkomende kankersoorten. Toch geven veel mensen aan onvoldoende over de ziekte te weten.

 

In een onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting, blijkt dat bijna zeven op de tien mensen zich niet goed geïnformeerd voelt over de alarmsignalen en risicofactoren van de ziekte. Jaarlijks krijgen bijna 13.800 mensen de diagnose. De ziekte eist 14 levens per dag.

 

Wordt darmkanker in een vroeg stadium opgespoord, dan is de ziekte vaak goed te behandelen. Dat is ook een van de redenen waarom het bevolkingsonderzoek darmkanker is ingevoerd, dat wordt uitgevoerd door het RIVM. Alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar krijgen hiervoor een uitnodiging. Via een ontlastingstest wordt gemeten of er bloed in de ontlasting aanwezig is, een belangrijk signaal dat kan wijzen op darmkanker. Het is echter ook van belang om buiten het bevolkingsonderzoek alert te zijn.

darmkankerAchterom kijken

Alertheid begint bij kennis van de signalen die darmkanker kan geven. Een van die signalen is bloed of slijm in de ontlasting. Daarom is het goed om achterom te kijken na toiletbezoek. Deelnemers van het onderzoek wisten alarmsignalen te benoemen wanneer deze van tevoren werden getoond. De bovenstaande tabel laat zien hoeveel van de mensen de alarmsignalen van darmkanker herkenden.

 

Wanneer mensen vermoeden dat er bloed in de ontlasting zit, is het verstandig zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Bij andere signalen is het goed om naar de huisarts te gaan wanneer de klachten langer dan twee weken aanhouden.. Van de mensen met klachten gaat 40 procent binnen een maand naar de huisarts. 35 procent bezoekt de huisarts niet. De alarmsignalen in bovenstaande tabel kunnen te maken hebben met darmkanker, maar ook met andere aandoeningen.

Kennis testen

Om de kennis van darmkanker te vergroten heeft de Maag Lever Darm Stichting een eenvoudige test ontwikkeld waarin de zeven signalen van darmkanker staan. De test is te vinden op: www.mlds.nl/7-signalen-darmkanker/.

Meer informatie over darmkanker

Wilt u meer weten over darmkanker en bijvoorbeeld het bevolkingsonderzoek? Kijk dan op www.mlds.nl/darmkanker.

 

 

darmkanker

 

 

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *