Enkhuizen

Enkhuizen

In en rond Enkhuizen kunt u heerlijk wandelen, fietsen en natuurlijk… varen! Maar ook shoppers kunnen hier hun hart ophalen. Met volop variatie en leuke speciaalzaken is dat in Enkhuizen nog écht een verrassing.

 

Gaat u samen met kinderen op stap? Beleef dan een betoverend leuke dag in Sprookjeswonderland of laat u verrassen in het Zuiderzeemuseum. En vergeet ook het Enkhuizer Almanak Museum en het Flessenscheepjesmuseum niet.

 

Verder kunt u sinds mei dit jaar in het oude Weeshuis de ‘experience’ Sow to Grow bezoeken; een unieke, interactieve beleving die een inkijk geeft in de wereld van de plantenveredeling.

 

In Enkhuizen zijn zo veel leuke dingen te doen en te bekijken, dat een dag eigenlijk veel te kort is. De vele overnachtingsmogelijkheden in en rond de stad kunnen dan uitkomst bieden. Welk adres u ook kiest, u wordt altijd gastvrij ontvangen.

 

De kans is overigens groot dat u een gezellig evenement treft als u Enkhuizen bezoekt. Met alle spetterende, muzikale en unieke historische evenementen boeit Enkhuizen het hele jaar door.

Maak het mee in het Zuiderzeemuseum

Beleef met de hele familie een dag om nooit te vergeten. In het buitenmuseum staan ruim 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen. Wandel door het vissersdorp, langs de stadsgracht, rond de kerk en dan over de dijk naar de haven. Speel samen Oudhollandse spelletjes en schuif aan in de schoolbanken van toen. Of ga op expeditie in de gloednieuwe waterwerkplaats bij Waterwerken; leuk voor kleine en grote kinderen! Dit jaar staat het thema “Vers van vroeger” centraal. Tot 28 oktober 2018 kunt u op verkenningstocht door het buitenmuseum en ontdekken wat u allemaal ‘uit de zee’ en ‘van het land’ kunt eten. Laat u verrassen door hapjes van vroeger en proef ook van hedendaagse lekkernijen geïnspireerd op toen. Beleef dat er honderd jaar geleden andere gerechten werden gegeten dan nu, hoe de ingrediënten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en geniet van een ouderwets ‘ulevelletje’.
www.zuiderzeemuseum.nl

Sprookjeswonderland

Voor families met (klein)kinderen is Sprookjeswonderland een betoverend leuk dagje uit. Gluur binnen bij de huisjes van het Kabouterdorp, bezoek het kasteel van Violinde of maak samen met Vadertje Tijd een fantastische reis door de jaargetijden. Een treintje, dobberbootjes, kinderboerderij, speeltuin… In Sprookjeswonderland raken kinderen niet uitgekeken. Voor de echte durfals is er Schommelschip d’Avontuur of de Hekspeditie waarbij je een onvergetelijke reis met Heks Hupsakee maakt!
www.sprookjeswonderland.nl

Historische Driehoek

Een spannende tijdreis beleeft u als u per boot en stoomtram de historische driehoek Enkhuizen- Hoorn-Medemblik gaat ontdekken. Het museumschip “Friesland” vaart tussen Enkhuizen en Medemblik langs de prachtige kust van Westfriesland. Tussen Medemblik en Hoorn rijdt u met de Stoomtram over het platteland langs tulpenvelden en historische stationsgebouwen. In Hoorn kunt u de werkplaats bezoeken of de tentoonstelling met grote collectie bagage, authentieke seinen en seintoestellen bewonderen.
www.museumstoomtram.nl

Kies het ruime sop vanuit Enkhuizen

In de zomermaanden vertrekken maar liefst vier verschillen veerdiensten vanuit de havens van Enkhuizen. U kunt zelfs kiezen voor een zeilende veerdienst, een unieke ervaring! Vaar met de ‘Bep Glasius’ naar Stavoren of monster aan op ‘De Friesland’ voor een tocht naar Medemblik. Wanneer u naar Urk wilt varen zijn er twee mogelijkheden: topzeilschoener ‘Willem Barentsz’ zeilt in bijna drie uur naar Urk, met passagiersschip ‘De Zuiderzee’ bent u in 90 minuten aan de overkant van het IJsselmeer.

Stadswandeling

Enkhuizen is een stad waar hier en daar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Een stadswandeling zal u dan ook zeker verrassen! Het boekje ‘Stadswandeling Enkhuizen’ brengt u langs vele bijzondere plekken en bevat naast leuke wetenswaardigheden en mooie foto’s ook een plattegrond. U koopt het boekje voor
€ 3,95 bij VVV Enkhuizen e.o. (tegenover het NS-Station).
Voor een stadswandeling met een groep onder begeleiding van een gids kunt u bij de VVV een wandeling op maat reserveren. Verder organiseren VVV Enkhuizen e.o. en Vereniging Oud Enkhuizen regelmatig thematische stadswandelingen onder leiding van een gids. De data vindt u op www.enkhuizenboeit.nl Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de VVV in Enkhuizen.

enkhuizenDe Streek

Enkhuizen ligt in het uiterste puntje van Westfriesland. Een streek vol historische steden, unieke vergezichten en typische lintdorpen. De prachtige omgeving leent zich uitstekend voor een mooie fiets, wandel- of vaartocht. De ligging aan het IJsselmeer trekt volop zwemmers, (kite)surfers en andere waterrecreanten. Samen met het vaarroutenetwerk door de polder, de uitgebreide fiets- en wandelpaden en de ligging aan de Westfriese Omringdijk zorgt dit voor volop mogelijkheden om eindeloos en veelzijdig te genieten. Uw fiets- of wandeltocht door de streek is prima te combineren met een bezoek aan Klimpark Streekbos, een gezellige theetuin of het Blote Voeten Pad in Bovenkarspel.

Evenementen

Enkhuizen boeit het hele jaar door. Hieronder vindt u een selectie
van evenementen die u de komende weken kunt verwachten.
Een complete en actuele agenda vindt u op www.enkhuizenboeit.nl

 

25 juni – Lappendag
30 juni – 1 juli – Ambachtenweekend Zuiderzeemuseum
1 juli/29 juli/5 augustus/9 september/7 oktober – Dijkmarkt
14 juli – Zuider Havendijk Concert
14 juli – Vlooienmarkt Snouck van Loosenpark
25-30 juli – Westfriese Waterweek Enkhuizen
11-12 augustus – Maritiem Festival Zuiderzeemuseum

 

Op www.enkhuizenboeit.nl kunt u alvast een voorproefje nemen op de verrassingen van Enkhuizen. Ook het magazine Enkhuizen Boeit staat boordevol leuke tips, adressen en ideeën. Bij de VVV ligt een gratis exemplaar voor u klaar.

 

VVV Enkhuizen e.o.: Tussen Twee Havens 1, Enkhuizen, 0228 – 31 31 64

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *