Gezonder oud worden, hoe doe je dat?

door: Esther Holvast, Sportdiëtist bij Yakult Nederland B.V.

 

Voor een goede leefstijl staan gevarieerd eten in combinatie met voldoende beweging bovenaan. Maar hoe zit dat als we ouder worden? Eten kan niet alleen heel lekker en gezellig zijn, maar bevat ook voedingsstoffen die onmisbaar zijn voor onze gezondheid!

 

Als we ouder worden, verandert er veel in het lichaam. Zo zijn we bijvoorbeeld minder goed in staat om vitamine D aan te maken in de huid (onder invloed van zonlicht) en kunnen we eiwitten uit onze voeding minder goed omzetten in spieren.

Zonlicht

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron? Zonlicht! Maar vitamine D zit ook in vette vis, eieren, boter en margarine.

 

Naarmate we ouder worden, is de huid minder goed in staat om vitamine D aan te maken. Alle vrouwen boven de vijftig hebben dagelijks 10 microgram (mcg) extra vitamine D nodig. Voor mannen geldt dit nog niet, behalve bij een donkere huidskleur, of als ze onvoldoende buiten komen. Boven de 70 jaar hebben mannen en vrouwen 20 mcg extra nodig.

yakultTIP

Maak wat vaker een wandeling in de buitenlucht rond de middag en stroop de mouwen op bij mooi weer.

TIP

Vitamine D kun je ook als pil slikken. Vraag de huisarts of diëtist voor advies.

Blijf werken aan de spieren!

Eiwit is een belangrijke bouwstof voor spieren. Ons lichaam is de hele dag door bezig om spieren op te bouwen en af te breken. Bij het ouder worden, gaat de afbraak sneller dan de opbouw waardoor de hoeveelheid spieren afneemt. Dat kunnen we niet helemaal tegengaan, maar wél vertragen door verdeeld over de dag voldoende eiwit te eten.
Eiwitten zitten onder andere in vlees, vis, eieren en zuivelproducten maar ook in peulvruchten (bonen), noten en granen.

TIP

Kies tussendoor een bakje kwark voor wat extra eiwit. Of maak eens een heerlijke blauwe-bessensmoothie. Kijk op https://yakult.nl/blueberry-yakult-smoothie/ voor het recept.

TIP

Hoe meer we bewegen hoe meer de spieren geprikkeld worden. Probeer daarom om iedere dag minimaal een half uur lekker in beweging te komen. Daarnaast is het verstandig om twee keer per week aan krachttraining te doen. Dat kan ook thuis! Kijk voor beweegtips op https://yakult.nl/workout/.

 

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *