Hendrik Valk kunstenaar van de klare lijn

Hendrik Valk kunstenaar van de klare lijn

Van 2 juni t/m 22 september is in Museum Jan Cunen (Oss) de tentoonstelling Hendrik Valk – Kunstenaar van de klare lijn te bezoeken. Aan de hand van circa 70 schilderijen en tekeningen wordt het verhaal van Valks zoektocht naar de essentie verteld.

Hendrik ValkStilering en abstrahering

Schilder en graficus Hendrik Valk (1897-1986) was een kunstenaar uit de twintigste eeuw. Zijn werk kenmerkt zich door een heldere, gestileerde stijl, waarin hij de zichtbare werkelijkheid terugbracht tot de essentie. Bij het weergeven van de werkelijkheid – meestal landschappen of mensen – probeerde Valk door te dringen tot de kern, door overbodige details weg te laten en de voorstelling in uitsluitend rechte lijntjes en vlakke kleuren neer te zetten.

De Stijl

Dat Valk tot deze uitzuivering van de werkelijkheid kwam, komt doordat hij rond 1918-1920 in Leiden kennismaakte met de kunst van De Stijl, met werk van Theo van Doesburg en Piet Mondriaan. Zij zuiverden hun kunst zozeer dat deze volledig abstract werd, met uitsluitend rechte, geometrische vormen. De abstractie wees Valk echter af. Nadat hij in 1926 naar Arnhem was verhuisd, werkte hij eerst enige tijd realistisch, om zich na 1945 weer volledig aan zijn vlakke, gestileerde werk te wijden.

Klare lijn

De tentoonstelling in Museum Jan Cunen geeft een gevarieerd beeld van Valks oeuvre, waarvan diverse thema’s worden belicht. Zo is een zaal gewijd aan de Tweede Wereldoorlog en de Slag om Arnhem (1944), waarop Valk reflecteert. Indringende, soms afschrikwekkende beelden weet hij eveneens op zijn sobere, heldere manier voor het voetlicht te brengen. De lichte ruimte van de nieuwbouw brengt ten slotte een ode aan zijn stijl, waarin voorstellingen tot de kern zijn teruggebracht. Niet voor niets wordt Valk gekarakteriseerd als kunstenaar van de ‘klare lijn’: door zijn beperking tot de essentie staat in zijn werk ieder lijntje op de juiste plaats.

 

Karin van Lieverloo, artistiek directeur Museum Jan Cunen: “De expositie Hendrik Valk – Kunstenaar van de klare lijn brengt ons in de wonderlijk eenvoudige wereld van Valk. In zijn werk gaat hij terug tot de kern der dingen en appelleert daardoor direct aan ons gemoed. Zijn essentie-denken maakt hem herkenbaar en begrijpelijk en geeft hem een unieke plek binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis.”

Hendrik ValkOver Museum Jan Cunen

Museum Jan Cunen in Oss is een inspirerende ontmoetingsplek, waar schoonheid, verbeelding en verwondering samenkomen. Het museum wil regionale, nationale en internationale verhalen van beeldende kunst, cultuur en lokale geschiedenis toegankelijk maken voor een breed publiek, waarbij de emotie en de beleving van de bezoeker centraal staan. Kom, kijk en laat je verwonderen!

Museum Jan Cunen

Molenstraat 65
5341 GC Oss
tel: +31 (0) 412 798 000
www.museumjancunen.nl
info@museumjancunen.nl

Tags kunst, musea

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *