Hoe u grip houdt op schenken

Hoe u grip houdt op schenken

Velen vinden het vaak mooier om niet na hun overlijden maar met de warme hand iets na te laten, door te schenken. Maar verliezen we dan niet alle grip op wat we schenken? Dat is niet nodig, lees in dit artikel hoe u meer grip houdt op uw schenking.

schenkenSchenken onder uitsluiting

Wanneer uw kind, kleinkind of ander persoon trouwt met iemand in gemeenschap van goederen, of als ze op een andere wijze afspreken dat schenkingen gemeenschappelijk zijn, dan gaat na een scheiding of overlijden van de persoon aan wie u schonk de helft van uw schenking naar de ex-partner. Dat voorkomt u door geld als schenking over te maken met de mededeling “Betreft schenking met uitsluitingsclausule”. U hoeft daarvoor niet naar een notaris.

 

Dat moet wel als u de uitsluitingsclausule combineert met een tweetrapsschenking. U benoemt dan een tweede begunstigde: een ander persoon, bedrijf of instelling die uw schenking ontvangt als de oorspronkelijke ontvanger er niet meer is. Daarmee voorkomt u dat uw schenking naar personen gaat waar u helemaal niets mee heeft.

Schenken onder voorwaarde of onder bewind

U kunt bij een schenking aangeven waarvoor het geld mag worden gebruikt, bijvoorbeeld voor rijlessen of woninginrichting. Dit heet schenken onder voorwaarde. Bij veel banken kunnen de ouders en het kind niet bij het geld als u het op een kinderspaarrekening met BEM-clausule stort. BEM staat voor Beleggingen Erfenis en andere gelden Minderjarigen. De BEM-clausule eindigt op 18-jarige leeftijd. Wilt u deze periode verlengen? Schenk dan een langlopend deposito waarvan tussentijds geen geld mag worden opgenomen.

 

Of schenk onder bewind. Dan stort u bijvoorbeeld geld op een rekening die op naam staat van de ontvanger, maar waarvan die persoon niets kan opnemen zonder uw toestemming. Zoek wel een bank die een rekening met beperkingen goed administreert, niet bij elke bank kunt u voor een goede BEM-clausule of onder bewind-rekening terecht. En leg de afspraken schriftelijk vast, bij voorkeur via de notaris.

Herroepelijk schenken

Bent u bang dat u uw geld of het voorwerp dat u schenkt ooit nog zelf nodig heeft? Schenk dan herroepelijk. De ontvanger moet het geldbedrag of het voorwerp beschikbaar houden en schenkbelasting betalen. Eist u het geschonkene weer terug? Dan wordt deze schenkbelasting teruggedraaid.

 

Met herroepelijke schenken verlaagt u als schenker tijdelijk uw vermogen. Dat kan als voordeel hebben dat u minder vermogensbelasting hoeft te betalen. Of dat u met uw vermogen net onder een grens komt om in aanmerking te komen voor bijvoorbeeld huurtoeslag, heffingskortingen of subsidies.

Bestel het boek ‘Alles over nalaten’

Meer lezen over schenken, testamenten en uitvaart? Bestel dan ‘Alles over nalaten’ van mr. Erik Beckers FFP via de webshop www.FPVI.nl/boeken. Het boek is niet in de boekhandel verkrijgbaar omdat een exemplaar pas wordt gemaakt als u het bestelt. Geen verouderd boek van een grote stapel, u ontvangt altijd de meest recente bijgewerkte versie.

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *