Kanker? Laat u niet onder de voet lopen!

Kanker? Laat u niet onder de voet lopen!

Traditioneel is mei de Maand van de voet. Dit jaar is gekozen voor het thema ‘ Kanker? Laat u niet onder voet lopen!’ Een grote groep mensen heeft te maken met deze ziekte.

 

De behandelingen gaan vaak gepaard met nare bijwerkingen die ook van invloed kunnen zijn op uw voeten. Denk hierbij aan ingegroeide teennagels, toename van eeltvorming, verminderd of pijnlijk gevoel in de voeten (en handen) of extreme droogheid van de huid met als gevolg kloofvorming. Een podotherapeut kan u helpen en adviseren om de gevolgen van de bijwerkingen te beperken of te verhelpen.

 

maand_van_de_voetBij de diagnose kanker staat de wereld ineens op zijn kop. Zoveel vragen, zoveel antwoorden. Zowel emotioneel als lichamelijk vergt de diagnose het uiterste van het lichaam. Niet zelden komt een patiënt bij de behandeld arts vandaan, waarbij eenmaal buiten het besef komt dat de problemen aan uw voeten eigenlijk helemaal niet ter sprake zijn gekomen. De podotherapeut kan u in dit geval helpen, maar altijd op verwijzing van uw behandelend specialist. Hij neemt de tijd om naar uw verhaal te luisteren en kan dan signaleren of er voetproblemen zijn opgetreden en kan u naar de podotherapeut verwijzen.

Chemotherapie en voetproblemen

Chemotherapie is een belangrijke veroorzaker van voetproblemen. Met behulp van chemotherapie wordt de celdeling afgeremd. Dit geldt niet alleen voor de beschadigde kankercellen, maar ook voor de gezonde cellen.

Neuropathie

Een voetaandoening die bij chemotherapie veel voorkomt is neuropathie: niet functionerende of beschadigde zenuwen. Kenmerkend voor neuropathie zijn een verminderde functie, een doof gevoel, tintelingen, branderig gevoel en pijn – vaak verergerd door aanraking. Een zachte steunzool kan in dit geval soms verlichting brengen. Ook bestaande voetproblemen kunnen verergeren. Bij bepaalde chemotherapieën kan ook schilfering en roodheid met pijnklachten ontstaan aan handen en/of voeten: het Handvoetsyndroom.

Handvoetsyndroom

Het Handvoetsyndroom komt voornamelijk voor op de handpalmen en voetzolen en veroorzaakt o.a. jeuk, roodheid van de huid, zwelling en pijn bij de palmen van de handen en/of de zolen van de voeten. Symptomen zoals hiernaast weergegeven kunnen tekenen van het handvoetsyndroom zijn. Wanneer één van de symptomen wordt waargenomen terwijl u een behandeling tegen kanker ondergaat, dient u altijd contact met uw behandelend specialist op te nemen.

Ondersteuning en advies

Dus wordt u behandeld tegen kanker of gaat u starten met een behandeling? Wees dan alert op mogelijke bijwerkingen aan de voeten. In afstemming met het behandelteam ondersteunt en adviseert de podotherapeut voor en tijdens de behandeling. Ook na de behandeling van kanker kunnen nog bijwerkingen aanwezig zijn of ontstaan. Kijk voor meer informatie en/of een praktijk bij u in de buurt op www.podotherapie.nl. Hier vindt u ook aanvullende informatie over de maand van de voet.

Laat u niet onder de voet lopen!

 

nvvp

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *