Meetlat voor  beter ouder worden

Meetlat voor beter ouder worden

Wat vinden ouderen zelf belangrijk als het gaat over wonen, welzijn en zorg? Wat zijn nou écht waardevolle verbeteringen? Niemand kan deze vragen beter beantwoorden dan ouderen zelf. Daarom stelden ouderen van BeterOud aandachtspunten op en toetsten zij verbeterprojecten. De uitkomsten zijn nu vastgelegd in een toetsingskader, oftewel: ‘de meetlat van de ouderen’.

 

“Ouderen weten zelf heel goed wat ze willen en je kunt de plank als organisatie snel mis slaan wanneer je zelf iets bedenkt”, stelt projectleider Miranda Wesselink. “Uit recent onderzoek van twee sociaal geografen blijkt bijvoorbeeld dat ouderen liever een kopje koffie drinken in de Hema dan bij een speciaal voor hen georganiseerde koffieochtend in het wijkcentrum. Ze ontmoeten het liefst nieuwe mensen op openbare plekken, omdat ze daar niet constant aan hun leeftijd worden herinnerd. Daarom: vraag het ze zelf, voordat je iets organiseert! Hét uitgangspunt voor dit toetsingskader.”

beteroudDoor en voor ouderen

Gonny de Vries, zelf 80 jaar, werkte mee aan het toetsingskader: “De meerwaarde hiervan is echt dat het door ouderen voor ouderen is gemaakt. En dan niet door een klein select groepje, dat zelf wat heeft bedacht. Nee, alle ruim 50 betrokken ouderen benaderden hun achterban, zoals ouderenbonden, seniorenraden, maar ook bewoners uit woonzorgcentra en uit de buurt. Natuurlijk is iedere oudere anders. Ieder persoon en ieder leven is anders. Maar we hoorden ook veel dezelfde punten, die schijnbaar voor veel ouderen van belang zijn.”

Niet alleen zorg

Wat ouderen belangrijk vinden? Wim van Minnen (79), betrokken bij BeterOud: “Actief blijven is cruciaal voor gezond ouder worden. Je kunt de regie houden over je eigen leven. En dat betekent meer levenskwaliteit voor jezelf, maar ook voor de samenleving: ouderen kunnen nog veel toegevoegde waarde hebben voor hun omgeving. Via het nieuwe toetsingskader kun je nagaan of een project of idee ouderen sociaal, fysiek en mentaal activeert.”

Waardevol en praktisch

De ouderen stelden aandachtspunten op vanuit ouderenperspectief rondom drie levensfases:
1. voorbereiden op de toekomst
2. zelfstandig wonen
3. opname in het ziekenhuis en zorg thuis

Voorbeeldprojecten

De ouderen legden verbeterprojecten langs de opgestelde criteria, oftewel lang de ‘meetlat van de ouderen’. Dat resulteerde in een overzicht van goed scorende voorbeeldprojecten. Een van de goede voorbeelden is de gesprekswijzer ‘Is alles besproken voor Nu, Zo en Later?’ Jeanny Vreeswijk-Manusiwa, coördinator van de landelijke stuurgroep Molukse ouderen en projectleider ‘In Zorg over ‘Is alles besproken?’: “Het zijn 8 simpele vragen, bijvoorbeeld ‘Heb ik genoeg steun om mij heen?’. Hiermee kunnen we eenvoudig op een dieper niveau in gesprek komen met onze doelgroep om te achterhalen wat er speelt en waar behoeftes liggen. Soms komt het gesprek op gang in een groep, soms een-op-een. Aan de hand van de uitkomst kunnen we bijvoorbeeld een gericht huisbezoek inplannen of een vervolg groepsgesprek. Nu doen we deze gesprekken als vrijwilliger en op projectbasis, maar het zou effectiever zijn als gemeentes deze aanpak structureel gaan inzetten om ouderen vitaal te houden.”

Alles over de meetlat

http://beteroud.nl/toetsingskader

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *