West Betuwe – recreatiehart van Nederland

West Betuwe – recreatiehart van Nederland

Doorsneden door de Linge ligt aan de Waal in de driehoek Gorinchem, Culemborg, Tiel sinds 1 januari 2019 de nieuwe gemeente West Betuwe, het recreatiehart van Nederland. Vanuit vrijwel elk punt van Nederland kun je in een dag op en neer om er te gaan wandelen of fietsen. Dikke kans dat je dan besluit er nog eens heen te gaan, maar dan langer. Want het hele jaar is er zoveel te beleven en te genieten.

 

West BetuweBij Betuwe denk je natuurlijk aan bloesem en kersen. Veel mensen komen ook in augustus en september genieten van bomen, overdadig vol met appels, peren, pruimen. En je kunt dat fruit zomaar kopen in stalletjes langs de weg. Strijk je neer in een theetuin of uitspanning, dan is daar meestal wel appel-, peren- of pruimentaart te krijgen, vaak versgebakken door de eigenaar zelf. Kom je wandelen, dan kun je uitgezette klompenpaden volgen of zelf je wandeling uitzetten aan de hand van wandelknooppunten. Vaste fietsroutes zijn vervangen door het fietsknooppuntennetwerk. Dat betekent vrijheid, blijheid voor iedereen die helemaal naar wens een eigen route wil uitstippelen. Verblijf je wat langer in West Betuwe dan vind je bij Toeristische Informatie Punten, horecagelenheden, campings, bed&breakfasts, etc. gidsjes en kaartjes met suggesties.

 

Tot de historische trekpleisters van West Betuwe horen ook de restanten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort Vuren, Fort aan de Nieuwe Steeg en Fort bij Asperen. Fort Vuren ligt aan de Waal en is met veerponten te bereiken vanaf Gorinchem. Je kunt er slapen in een B&B maar ook in je tent bovenop het fort. Fort aan de Nieuwe Steeg is tegenwoordig misschien beter bekend als GeoFort. Alles daar draait om plaatsbepaling op aarde. De jeugd kan er volop spelen met computers en GPS, met hutten bouwen en klimmen. En wie willen er uiteindelijk altijd nog even blijven? Precies: de volwassenen. Fort bij Asperen herbergt vleermuizen en moet gedeelten van het jaar dicht vanwege hun winterslaap. De Taveerne bij het fort is vrijwel het hele jaar door open, zij het buiten het seizoen meestal alleen in de weekenden.

 

West BetuweWest Betuwe is ook vier kastelen rijk: Ophemert, Neerijnen, Waardenburg en Heukelum. Bij kasteel Ophemert is een B&B. Ga je er kijken, dan zul je waarschijnlijk mensen tegenkomen die er een feest of vergadering hebben. Waardenburg staat bekend omdat ook daar Faust en de duivel elkaar getroffen zouden hebben. Dat is te zien tijdens Open Monumenten Weekend. Kasteel Heukelum ligt vlakbij het ten onrechte bij velen onbekende gelijknamige Lingestadje. Recent zijn daar de oude stadswallen weer in ere hersteld. Steek je bij Heukelum met het pontje de Linge over dan ga je ook over de gemeentegrens van West Betuwe. Dat moet dan maar, want in Kedichem ligt aan de dijk Hotel aan de Linge. Een mooiere plek om te overnachten aan de Linge is er niet. Wil je in West Betuwe overnachten, dan kun je in Asperen terecht bij De Schildkamp.

Meer weten over wat je kunt beleven en doen in West Betuwe?

Kijk op www.lingestreek.nl

 

 

West Betuwe

 

 

Reacties op dit artikel

Wij vernemen graag uw mening
Er zijn nog geen reacties U kunt de eerste zijn die reageert op dit artikel!

Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *