

Zijn uw voeten ‘diabetische voeten’?
Mensen met suikerziekte type 2 lopen een risico op voetproblemen. Deze voetproblemen kunnen verschillen van teveel eeltvorming of niet goed voelen wat er met de huid gebeurt, omdat uw gevoelszenuwen niet goed werken. Soms is er een slechte doorbloeding van de huid, waardoor de huid erg dun en kwetsbaar wordt. Deze voetafwijkingen kunnen leiden tot het ontstaan van wondjes die slecht genezen. Bij 2% van alle mensen met suikerziekte kan dit leiden tot een amputatie van een teen, (deel van) de voet of zelfs een been.
Jaarlijks is uw behandelend arts verplicht om een voetonderzoek te doen, om het risico op een wond te bepalen. Dit voetonderzoek kan ook door de praktijkondersteuner van de huisarts of een diabetes verpleegkundige worden uitgevoerd. Er worden dan testjes gedaan om uw gevoel in de voeten te testen, om te beoordelen of de doorbloeding in de voet in orde is, of u nog goed kunt lopen en ook zal er aandacht zijn voor uw schoenen. Met dit onderzoek wordt de Simm’s classificatie bepaald. Dit is een indeling van 0 tot 3, om aan te geven hoe groot het risico is bij uw voeten om een wond op te lopen.
Heeft u een Simm’s 0, dan heeft u heel gezonde voeten, bij een Simm’s 3 heeft u een groot risico op een wond. Voor mensen met een Simm’s 1, 2 of 3 is er vanuit de basisverzekering geld gereserveerd voor voetzorg. U wordt daarvoor verwezen naar een medisch pedicure (bij Simm’s 1) of naar een podotherapeut (Simm’s 2 of 3). Daarbij gaat het alleen om de medisch noodzakelijke zorg en niet om een uitgebreide welness verzorging. De podotherapeut zal met u het behandelplan bespreken en daarbij mogelijk de hulp van de (medisch) pedicure met een diabetes aantekening inroepen.
Zelf kunt u ook bijdragen aan het voorkomen dat u een wondje krijgt:
Bekijk dagelijks uw voeten op veranderingen zoals dikke eeltplekken, zowel op de voetzool, als op de tenen, roodheid of zwellingen en kleine wondjes. Indien u iets ziet of voelt wat niet normaal lijkt, dient u altijd contact met de huisarts op te nemen.
Naast deze inspectie van uw eigen voeten, liefst zowel ’s morgens als ’s avonds als u toch blote voeten heeft, is het dra-gen van goede schoenen een belangrijke preventieve maatregel. Goede schoenen passen prima bij uw voeten, geven nergens drukplekken of roodheid op de huid, zitten comfortabel, maar geven wel steun aan zowel uw hak als voorvoet. De zool moet niet te dun zijn, omdat u anders onvoldoende schokdemping heeft tijdens het lopen.
Nog een belangrijke preventieve maat-regel is het juist knippen van de nagels: recht afknippen en juist niet de hoeken helemaal wegknippen. Dan heeft u een groot risico op een ingegroeide nagel. Dit is niet alleen pijnlijk, maar kan bij mensen met diabetes het begin zijn van veel ellende en wellicht eindigen in een amputatie. Bent u zelf niet in staat om uw nagels goed te knippen, dan is een bezoek aan de pedicure zeker geen luxe. Kies wel voor een pedicure met een diabetes aantekening of medisch pedicure. Uw huisarts of praktijkondersteuner weet altijd een goede pedicure te vinden in uw buurt.
Mocht u vaker veel eelt onder de voeten krijgen of heeft u klauw- of hamertenen die problemen geven in uw schoenen, dan kunt u een afspraak maken bij de podotherapeut. Deze paramedicus zal samen met u zoeken naar de juiste oplossing voor uw voetprobleem.
Tot slot; er wordt pas gesproken over ‘diabetische voeten’ bij geconstateerde afwijkingen, die leiden tot een Simm’s 1 of hogere klasse. Gelukkig heeft ongeveer 75% van alle mensen met diabetes hele gezonde voeten!